banner header03

Privacyverklaring nodig op de website?

Op veel websites staan tegenwoordig privacyverklaringen. De bezoeker wordt geïnformeerd over cq gewaarschuwd voor het gebruik van bijvoorbeeld Google Analytics en dat informatie van de bezoeker verzameld wordt, zoals IP-adres, apparaat gegevens, locatie en de laatste bezochte sites. Het merendeel van de websites maakt gebruik van Google Analytics. Bezoekt u zo ́n site, dan slurpt Google de hiervoor bedoelde informatie naar binnen. Google is watching you!

privacyHeeft u ook een privacyverklaring nodig?
De vraag rijst of het voor elk bedrijf dat een website in de lucht heeft noodzakelijk is om een privacyverklaring te plaatsen. Er zijn twee wegen die kunnen leiden tot de verplichting om een privacyverklaring te hebben en te publiceren. Iedereen die op zijn website een dienst zoals Google Analytics gebruikt, wordt door Google verplicht, via hun algemene voorwaarden, om een privacyverklaring op de site te plaatsen. Naast Google verplichten ook dienst verlenende bedrijven als Linkedin, Facebook en Twitter webeigenaren om een privacy verklaring op hun site te plaatsen. De essentie van de verklaringen is kortweg dat voor de bezoeker duidelijk is wie welke informatie verzamelt, voor welk doel en hoe daar invloed op kan worden geoefend. Elke webeigenaar die persoonlijke gegevens van iemand verzamelt, bijvoorbeeld door bezoekers een account te laten aanmaken of door bepaalde informatie achter te laten waar de webeigenaar iets mee zou willen doen, is op grond van de wet bescherming persoonsgegevens tot één en ander verplicht. Op grond van artikel 33 van die wet, dient in dat geval vóórdat de informatie beschikbaar komt voor
de desbetreffende webeigenaar, zijn identiteit bekend te worden gemaakt en dient meegedeeld te worden wat men met die informatie gaat doen, waarvoor de verstrekte informatie bestemd is. Ook kan het nodig zijn om toe te lichten dat de informatie op een behoorlijke en zorgvuldige manier wordt verwerVoor het verzamelen van iemands informatie is overigens wel zijn instemming nodig. Het is verder niet nodig om instemming te vragen voor de privacyverklaring. Bij de privacyverklaring werkt het dus anders dan bij de algemene voorwaarden die namelijk expliciet tussen partijen overeengekomen kunnen worden. Het opnemen van de bepalingen van de privacyverklaring in de algemene voorwaarden ontslaat niemand van de genoemde verplichtingen op de web.

Doen dus
Wie gebruik maakt van Google Analytics en/of social media koppelingen, dient dus op de website een privacyverklaring op te nemen. Een format daarvoor wordt door bijvoorbeeld Google verstrekt. Wie geen gebruik maakt van de hiervoor genoemde diensten en koppelingen maar wel informatie van personen verzamelt, dient ook een privacyverklaring op de website te plaatsen.