banner header03

Leden clusters

Het productenprogramma van de aangesloten organisaties is zeer divers opgebouwd. Van volumegoederen in de extramurale zorg tot hightech medische apparatuur voor ziekenhuizen. Om hierop te anticiperen is de branchevereniging in meerdere clusters ingedeeld. Bedrijven met gelijksoortige productenprogramma’s participeren gemeenschappelijk binnen één cluster.

Deze clusters zijn opgezet vanwege de behoefte bij veel bedrijven aan gedetailleerde marktinformatie en regelmatig bilateraal overleg met concurrenten/collega’s over de ontwikkelingen of knelpunten in de markt. Dankzij de clusteraanpak kan de branchevereniging slagvaardig optreden bij relevante ontwikkelingen.

Onderstaand vindt u een overzicht van de bestaande clusters. Bent u geïnteresseerd in deelname of valt uw organisatie (productprogramma) niet onder één van de clusters, maar heeft u wel behoefte aan overleg met bedrijven uit uw branchesegment? Dan kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overzicht van de huidige clusters:

  • Cluster AED’s: Binnen dit cluster zijn leveranciers en fabrikanten van Automatische Externe Defibrillatoren verenigd. Vanuit dit cluster is o.a. het bekende AED-logo ontwikkeld en zijn diverse projecten in gang gezet om de beschikbaarheid en het gebruik van kwalitatief goede AED’s te bevorderen.

  • Cluster Chronische en Complexe wondzorg: het cluster verenigt de Nederlandse fabrikanten en importeurs van gespecialiseerde wondzorgproducten. Het cluster denkt actief mee over trends, ontwikkelingen, vergoeding en financieringsvraagstukken en tracht een scheppende functie te vervullen om de beschikbaarheid en kwaliteit van product en dienstverlening te waarborgen.

  • Cluster DISW: Medische Speciaalzaken verenigd binnen het cluster DISW leveren in opdracht van zorgverzekeraars medische hulpmiddelen en diensten op het gebied van Diabetes-, Incontinentie-, Stoma-, en Wondzorg aan patiënten en voorzien hen hierbij van persoonlijk advies, instructie en begeleiding. De Medische Speciaalzaken werken intensief samen met huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en ondersteunen het werk van specialisten en beroeps- en belangenverenigingen om te borgen dat juiste medische hulpmiddelen op de adequate wijze worden toegepast.

  • Cluster Elektrostimulatie: Elektrostimulatie is een techniek om via elektrische prikkels door de huid heen, zenuw- en/of spiervezels te stimuleren, waardoor deze geactiveerd kunnen worden. Binnen het cluster Elektrostimulatie worden hindernissen besproken waarmee men te maken krijgt, waaronder de vergoeding van deze apparatuur.

  • Cluster Endoscopie / laparoscopie: het cluster is een samenwerkingsverband tussen leveranciers van endoscopische- en laparoscopische producten die actief zijn op de Nederlandse markt. Belangrijke pijlers voor het cluster zijn met name toegespitst op onderhoud, ouderdom en opleiding van de apparatuur.

  • Cluster infuusapparatuur: er zijn meerdere soorten infuusapparaten en de indicaties voor inzet variëren sterk. Het cluster Infuusapparatuur vertegenwoordigt de productgroepen volume gestuurd, druppel gestuurd, spuit en draagbaar. Het cluster denkt actief mee over de trends, ontwikkelingen en vraagstukken binnen de markt zoals het aantonen van bekwaamheid/opleiding en hoe om te gaan met (onjuist uitgevoerd) onderhoud.

  • Cluster Imaging: vertegenwoordigt leveranciers binnen de productgroepen MRI, CT (PET-CTT en SPECT CT), Cathlabs, Angio en Mammografie. Enkele thema’s binnen het cluster zijn knelpunten rondom investering, profilering en belang van (preventieve) diagnostiek, innovatie en ontwikkelingen vanuit de internationale koepel COCIR.

  • Cluster MFBT: De Medisch Facilitair Bedrijven Thuiszorg (MFBT) leveren in opdracht van zorgverzekeraars onder meer Voedingstherapie, Infuustherapie, Verneveling, OSAS (CPAP) en Zuurstoftherapie. Het MFBT levert direct aan de patiënt en voorziet hen hierbij van persoonlijk advies, instructie en begeleiding ter borging van een adequate en veilige toepassing.

  • Cluster til-/transferystemen en hygiënehulpmiddelen: verenigt zijn de fabrikanten/importeurs van patiënten tilliften. Belangrijke doelstelling van het cluster is het borgen van veiligheid na aanschaf.  Een van de speerpunten sluit aan op het FMed standpunt dat (preventief en correctief) onderhoud met originele onderdelen en conform de specificaties van de fabrikant essentieel is.

  • Cluster Ultrageluid: is een samenwerkingsverband tussen alle op de Nederlandse markt actief zijnde leveranciers van echografie-apparatuur. Het cluster belegt één a twee per jaar een bijeenkomst, waarin alle specifiek aan deze groep gerelateerde onderwerpen en problemen worden behandeld. Vanuit het cluster wordt een economisch onderzoek gevoerd.

  • Platform Actieve Implantaten: fabrikanten en leveranciers op het gebied van Actieve Implantaten. Het platform denkt mee over trends, ontwikkelingen en (DBC)financieringsvraagstukken. Daarnaast heeft het als doelstelling een voorwaarden scheppende functie te vervullen om de kwaliteit van product en dienstverlening te waarborgen. Uniformiteit ten aanzien van ‘traceability’, certificering van ondersteunende diensten en educatie/opleiding van medisch personeel kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren.