banner header03

Innovative Health Initiative (IHI)

Wat doet IHI?

Innovative Health Initiative (IHI), de opvolger van Innovative Medicines Initiative (IMI), faciliteert onderzoek en innovatie op Europees niveau op het vlak van gezondheidszorg. Onderzoeksorganisaties kunnen subsidie aanvragen. Wat doet IHI precies en wat kan het initiatief voor medtechbedrijven betekenen?

IHI faciliteert en bekostigt onderzoek en innovatie op het vlak van gezondheidszorg. Doel: gezondheidsonderzoek en innovatie vertalen in reële voordelen voor patiënten en de samenleving, en ervoor zorgen dat Europa voorop blijft lopen op het gebied van interdisciplinair, duurzaam, patiëntgericht gezondheidsonderzoek.

Het Innovative Health Initiative (IHI) is de opvolger van Innovative Medicines Initiative (IMI). Deze organisatie startte in 2008 als publiek-privaat partnerschap tussen de Europese Unie en de Europese farmaceutische industrie.
In 2021 ging IMI over in IHI. Hiermee wil het een breder aanbod van sectoren omvatten: niet enkel meer enkel de farmaceutische industrie, maar ook de medische technologie, biotechnologie, digitale gezondheidszorg en vaccinindustrie. Immers: ‘Het is duidelijk dat veel toekomstige doorbraken in de medische wetenschap sectoroverstijgend zullen zijn, zoals combinaties tussen medicijnen en medische hulpmiddelen of diagnostiek gebaseerd op artificial intelligence,’ aldus IHI. Daarnaast heeft IHI nieuwe partners en een geüpdatete bestuursstructuur.

Samenwerking
IHI is een samenwerkingsverband tussen de Europese Unie (EU) en deze Europese partners uit de industrie: COCIR, EFPIA, Vaccines Europe, EuropaBio en MedTech Europe. Het faciliteert samenwerking tussen onder meer de industrie, universiteiten, onderzoeksorganisaties, mkb’ers, grote bedrijven en andere stakeholders op het gebied van gezondheid. Subsidieaanvragen kunnen ingediend worden door consortia bestaande uit minimaal 3 onafhankelijke entiteiten uit de verschillende EU-lidstaten of geassocieerde landen. Er worden zowel single-stage als two-stage calls gelanceerd. Om een subsidieaanvraag te kunnen doen, moeten bedrijven lid zijn van een brancheorganisatie, zoals FMed voor medische technologiebedrijven.

Het totale budget voor de periode 2021-2027 is € 2,4 miljard. Daarvan betaalt de Europese Unie de helft en leveren de partners uit de industrie de andere helft. Inschrijving voor de zevende aanvraagronde van IMI/IHI is net gesloten. Inmiddels hebben 16 projecten al subsidie ontvangen van IHI.

De achtste aanvraagronde wordt binnenkort geopend. De conceptonderwerpen voor voorstellen zijn al bekend.

Bron: IHI